fredag, september 30, 2005

Filmkikande!

Såg Triumpf of the nerds för en liten stund sen. Den handlar om datorns utveckling, från att vara en maskin som tog upp utrymmen lika stora som din egen lägenhet och ännu större, till att vara en maskin som alla kan använda och ha hemma på sitt skrivbord. Utvecklingen är egentligen helt ofattbar.

Tanken på hur den tidiga modellen av dagens pc utvecklades är egentligen rätt sjuk. När jag tänker att någon utvecklar en ny teknisk pryl så ser jag framför mig en man som är drygt 40år. Han har jobbat med teknik och utveckling hela sitt liv. Men här i datorns utveckling har vi ungdomar precis som mig själv. De startade när de var så unga som 13år och uppåt. Det är ju helt sjukt egentligen. Som Bill Gates som var med i denna film, han började med programmering när han var 19bast. Se på han nu, han är världens rikaste människa och kommer nog bara bli mer förmögen för var dag som går. Vad gjorde han då? Ja han gjorde det han älskade mest, han programmerade. Han såg det som en ypperlig chans att göra det han älskar. Han gjorde precis som alla andra inom denna gren av tekniken snart skulle börja med. Syssla med det de älskar mest, att programmera. Detta har de sedan mina vänner blivit miljonärer/miljadärer på.

Hela pc:s historia börjar vid en maskin som kallades: Altair. Den hade ingen skärm, ingen mus, den hade inget allt förutom lådan. Lådan hade lite lampor och några knappar. Sen fortsätter det som för mig verkar i rätt obegriplig takt med en utveckling som är svår att förstå. Man förstår inte hur en sån teknik som var väldigt avancerad drogs ned till att ta minimal plats med tanke på att dessa maskiner tog upp ett sånt stort utrymme. Man ser hur de sedan skapar dos som var det mest kända inom datavärlden just då. Det är just dos som alla microsofts os bygger på. Man får sedan se hur apple tar och gör världens första grafiska os i datorn som kallades: Mcintosh. Sen så kommer han in i spelet igen, han som idag är världens rikaste person tack vare just detta "han uppfann". Vem pratar jag om? Jo givetvis Bill himself Gates! Vad skapade han då? Jo precis Windows. Operativsystemet som 95% eller nåt liknande har på sina datorer. Särskilt utbrett är det på statliga områden så som skola, kommun, statliga företag osv. Resten har för det mesta mac eller linux. Men linux nämns inte i denna film, då detta inte var kodat ännu. Häpnadsväckande egentligen vad snabbt datorns teknik går framåt. Man slutar aldrig att förvånas över detta!

Catch u later!
Dytte

Inga kommentarer: