lördag, november 17, 2007

Fy fan

FN:s nya klimatrapport: Det kan vara försent

Det är den fjärde och sista klimatrapporten – och den talar klarspråk.

Enligt FN står världen "på randen till en katastrof".

Rapporten slår fast bevisen för människans ansvar för den globala uppvärmingen och varnar dessutom för att situationen kan vara omöjlig att vända.

Situationen kan var oåterkallerlig och världen står på randen till en katastrof.

Så uttrycker sig forskarna i FN:s fredsprisbelönade klimatpanel IPCC, som på lördagen presenterade sin fjärde och sista rapport om de hotande globala klimatförändringarna.

– Rapporten banar väg för ett riktigt genombrott i de kommande klimatförhandlingarna, säger FN:chefen Ban-Ki-moon i ett uttalande.

Drygt 3.000 sidor klimatfakta har i den fjärde rapporten komprimerats till 23 hårdkokta A4-sidor främst riktat till politiker och andra makthavare.

Exerternas upmaningar till dem är glasklara:

Det krävs snabba och tuffa beslut för att minska utsläppen av växthusgaser främst från förbränning av fossila bränslen.

Världen måste ställa om till renare energikällor.

Vi måste förbereda oss för extrema väderförhållanden – läs katastrofer.

Världsnaturfonden hör till dem som redan nu applåderar rapporten.

– Detta är det starkaste dokument som IPCC har gjort, säger Hans Verolme, chef för WWF.s klimatprogram, till nyhetsbyrån AFP.

Den fjärde rapporten tillför egentligen inget nytt utan är en förtydligande sammanfattning av de tre tidigare.

I den slimmade versionen slås fast att de tydliga tecken som syns redan idag, med smältande glaciärer, tinande permafrost och oroande snöbrist, tydligt visar att klimatförändringarna redan är här.

Den presenterades i Valencia i Spanien, där klimatexperter, politiker och tjänstemän från drygt 130 länder samlats sedan i måndags för att slipa på formuleringarna.

Nästa klimattoppmöte hålls på Bali i Indonesien den 3-14 december. Dagens rapport väntas bli ett tungt inslag under det kommande mötet och många hoppas på genomgripande beslut.

– Vi har inte råd att lämna Bali utan ett sådant genombrott, säger Ki-Moon. Källa: Aftonbladet.se

När jag läser det som står här ovanför undrar man hur lång tid människan har kvar på jorden. Det är vi själva som skapat detta. Jag har tänkt på det här i en vecka nu ungefär. För att metro hade en tidning med just detta. Tips på hur man skulle "rädda världen". Det är försent. Nu återstår det att se om världen vill göra något åt det.

Jag ser en värld av små öar där små samhällen kommer finnas. Där de som anpassat sig bäst kommer överleva.

Darwin.

Inga kommentarer: