lördag, juni 30, 2007

Det här kommer antagligen vara

en del i min bok fast med vissa omformuleringar. Vissa delar finns inte i media just då. Men ungefär så här kommer det att se ut:

Cancern idag lyfts fram mer och mer. Nu senast i media genom mustaschkampanjen där männens prostatacancer skulle komma fram i ljuset. De cancerdrabbade får större och större utrymme i medierna och det är verkligen välbehövt då det är den andra största sjukdomen i Sverige efter hjärt- och kärlsjukdomar. Ca 50 000 personer drabbas varje år i någon form av cancersjukdom. Om det nu är 50 000 som drabbas, hur många är då inte anhöriga till dessa? Om vi skulle utgå från en kärnfamilj med två föräldrar och två barn har vi fyra personer. Det skulle betyda att istället för grundsiffran på 50 000 personer blir siffran som drabbas av sjukdomen istället 200 000.

Nu pratar vi om helt andra siffror och de drabbade är så många fler än de som får just cancersjukdomen. De är dem vi vill nå, de anhöriga. Speciellt barnen och ungdomarna i familjerna. Många glömmer idag bort dem och ser enbart till den cancersjuka. Inget fel i detta, absolut inte. Det är dem som behöver vård först och främst, men de anhöriga kan också komma att behöva vård, vård och samtal. Samtal är något som saknas idag för det är ingen som ser hur dåligt dessa ungdomar mår. De måste få prata med någon och då med helst med någon kurator eller någon som går eller har gått igenom samma sak. De behöver känna att de inte är ensamma. Ensamheten i det läget är den värsta känslan som finns. Att ensam, rädd och med mycket tankar och frågor som cirkulerar i huvudet. Klara av det utan något stöd eller hjälp är helt uteslutet. Tankarna man får under och efter sjukdomsperioden gör att man ibland kan tro att man är ”onormal” och att det man tänker inte är sådant man ska tänka. Man kan falla in i en depression och sluta sig mot omvärlden, därmed riskerar man att den hjälpen som till slut kommer förloras då den kommer försent. Boken är tänkt att vara den hjälp man kanske inte vågar fråga om. Ett stöd för den anhörige och ett sätt för omgivningen att förstå den anhörige och dess känslor. Boken är ett oerhört viktigt projekt och kommer att bli en oerhörd hjälp för alla drabbade i Sverige och världen överhuvudtaget. Om det finns 200 000 i Sverige vad finns det då inte i världen? Alla med många tankar och funderingar. Var med oss och hjälp de cancerdrabbades anhöriga, de behöver vår hjälp, allas hjälp.

Inga kommentarer: