onsdag, maj 10, 2006

Liten rolig sak

10 kommentarer:

Ullis sa...

Hallå Dytte!
Så, nu har jag härjat här inne en litet tag och hittat en massa trevligt material att läsa. Trevligt på det sättet att du lyckades fånga min uppmärksamhet hela tiden. Ganska unikt, med tanke på din låga ålder. Jag gäspade inte en enda gång eller avfärdade det skrivna som "tonårsnycker". Skämt åsido.

Ärligt så tycker jag att Du äger stor skicklighet att framföra dina känslor och dina tankar och det hoppas jag att du ska se som en gåva! Fortsätt utveckla detta för du har stor potential. Jag har bara ett varningens ord till dig: Se bara till att inte du blir utnyttjad av andra pga. din gåva! Det är lätt att bli utnyttjad när man vill andra väl. Och speciellt när de inte har förmåga att uppskatta vad de får.

Får jag vara rak med dig? Här? I så fall:
Var stolt över dig själv och börja växa uppåt och inåt. En dag kommer även du att hitta helt rätt i känslodjungeln. Nu är du ung och det är förvirrande och samtidigt en härlig tid.
Ha det! // Ullis

Dytte sa...

Ullis: Kul att du hittade något du tyckte var intressant. Man ska inte döma någon efter ålder eller utseende. Under ytan kan det ligga visdom som är större än man tror.

Tack, jag försöker utveckla min stil för varje gång jag skriver. Jag har faktiskt tänkt på det där om att folk kanske utnyttjar min talang och att jag vill andra väl. Jag är rätt bra ändå på att se vad folk vill, även om jag ibland är för snäll mot människor för mitt eget bästa.

Det ligger i människans natur. Det är allt jag har att säga.

Ullis sa...

Nej, då...jag dömer inte hunden efter hundhåren. Det ät väl bara så att visdomen är inte större än x antal år på jorden som man levat. Visdom kan man endast skaffa sig genom sin livserfarenhet.

visdom således inget man föds med. Att en del verkar besitta mer visdom än andra vid vissa punkter i livet beror i sin tur på mognad. Mognadsgraden är ett resultat av de livsomständigheter man haft från födseln till den punkt man befinner sig .

Att sedan leva som en vis man eller bara prata som en vis man är två vitt skilda saker. Att omsätta det man vet (visdom) är svårare än att prata om det. Det är vad gemene man kallar "att leva som man lär". Å vem konstaterar inte det mest hela tiden? Att det är så otroligt svårt att just leva som man lär?

Dytte sa...

Ullis: Då säger du ju att visdomen inte är större än åldern, eller tolkar jag din text helt fel?
Jag tror inte man kan döma någon person efter ålder. Du har rätt när du säger att man får visdom genom livserfarenhet. Det behöver dock inte betyda att jag är mindre vis än dig, pga att jag är yngre än dig. Tvärtom så kan jag vara mycket visare än dig på många områden. Jag vet att jag Är mycket visare inom vissa områden än dig också utan att ha träffat dig, just pga av min livserfarenhet inom dessa områden.

Jag tror inte heller visdom har något med mognad att göra. Jag tror snarare att visdom föder mognad och inte tvärtom.
Som jag tolkar det, det du skriver alltså, är att du säger emot dig själv. Du kanske menar att livsomständigheter blir visdom? För så som jag tolkar det låter det som att livsomständigheter inte utvecklas till visdom som i sin tur också utvecklas till mognad.

Ja det är svårt att "leva som man lär". Jag säger ofta att jag inte lever som jag lär. Den som sa just det tänkte inte på att om det är någon som gör misstagen så ska ju den personen lära ut hur man inte ska göra. Då går det inte så bra att personen inte gör nya misstag för att sedan lära ut hur man ska göra. Det är också så att det finns någon som har sagt "gräset är grönare på andra sidan" "Ingen människa har någonsin blivit vis av en ren slump.". Det finns mycket man kan säga men som ändå inte är rätt. Du kan inte lösa nya problem med gamla metoder utan måste hela tiden utveckla nya. Det är en visdom jag skickar med.

Ullis sa...

Visdom är inte åldersrelaterat. Det finns omogna vuxna människor som aldrig når visdom, precis på samma sätt som det finns visa ungdomar som aldrig når mognad.
Så du tolkade mig inte rätt. Livserfarenhet ÄR inkörsporten till visdom. För att det ska kunna utveckla sig behövs mognad. Om visdom skulle föda mognad som du säger, så skulle det inte finnas något arbete för mig. Mitt yrke är just att ta hand om omogna som besitter vishet. Att hjälpa dem att förvalta sin vishet eller att hjälpa dem att uppnå mognad. *whatever*

Att VARA en vis man är att omsätta visdom till handling. En del tror att visdom är att förstå sig på alla och TRO sig sitta inne med sanningen om alla andra.

Visdom är att förstå sig själv. Förstå hur man agerar. Förstå sin sanning. Visdom är insikter. Insikter får du inte för att du kan andra saker än mig. Det är kunskaper. Jag tror mycket väl att du kan mer saker på andra områden än mig. Och ja, du har säkerligen en hel del visdom inom andra områden där din livserfarenhet gett dig mycket.
Jag hade redan förstått att du besitter visdom jag inte har. Det är därför jag tyckte du hade "trevligt" material. Jag gillar att få input och söker personer som kan ge mig det.

Ullis sa...

Fasen ser att jag glömt några ord. Du skriver att du tycker att jag emotsäger mig själv och visst, Dytte, det har du fullkomligen rätt i. Det kanske SER så ut. Problemet för mig är att jag inte kan sammanfatta allt så att det uppstår kritallklart. // Ullis

rask sa...

Wow. Grattis mannen! Va roligt att läsa.

Gillar din blogg skarpt! :)

Dytte sa...

Ullis: Jag sammanfattar: "Den vise vill veta, den dåraktige tala."," Visdom är den belöning man får med tiden därför att man lyssnade när man egentligen velat tala själv."

Rask: Oj, jag har glömt att säga att tidningen är fake. Texten under försvann när jag publicera det. Känn dig inte dum eller så för det är många fler än du som "gått" på den. Ska ordna det nu!

Tackar

Malin sa...

rolig grej! men Malin gick ju inte på den förståss.

KRAM

rask sa...

Jaha, men grattis iaf! :)