söndag, juni 21, 2009

Guide

På bänken satt tre spanska farbröder med brunbränd hud, basker och någon gammal skjorta på sig. Framför kyrkan satt de och samtalade som, säkert, många gånger förr. Fram kommer en ung man med en karta. Han är inte spanjor. Han kunde inte spanska. Men engelska, det kunde han. Det kunde inte dem.

Trouble?

Den unga mannen visade kartan för dem och försökte få dem att förstå vad det var han ville. Vad är det han ville då? Han ville veta vart han var och hur man tog sig till en viss by. Han pekade på marken och sen på kartan för att fråga vart tusan han befann sig. Han var vilse. De sa Lomo Magullo och pekade i närheten av Lomo del Frenegal. Det ligger på en avstickare från den stora vägen och inte alls i närheten av dit den unge mannen skulle. Han satte sig i bilen igen och tillsammans med sin vän vände de om.

Turn

I en stad ingen riktigt visste vad den hette stannade de igen. Samma unga man gav sig ut för att be om hjälp. Han hittade en man och en kvinna vid en bil. De kunde ingen engelska. Inte heller någon svenska. De försökte med italienska varpå den unga mannen svarade som de hade svarat på frågan om deras kunskaper i engelska. Sådär. Språket blev sen en blandning mellan spanska, italienska och engelska. Vilt gestikulerande skulle tydligen vara till hjälp också. Det var det inte utan den unge mannen stod som ett frågetecken.

Questionmark

Väl i bilen rörde de unga männen sig mot Tejeda, staden de lämnade 30 minuter tidigare. Där försöker de igen. Än en gång gick samma unga man som tidigare försökte göra sig förstådd ut för ett nytt försök. Han går in i en liten butik där de sedvanliga frågorna om språk kom och där var det två skolungdomar som kunde lite engelska. Med betoning på lite. Minuten senare anslöt den unge mannens vän. Tillsammans fick de vägbeskrivningar på spanska, trots engelskakunskaperna hos några av de tillfrågade, som varken den unge mannen eller hans vän förstod. Tillsammans stod de enade som två fågelholkar som inte förstod något alls. Till slut förstod de höger i rondellen och sen rakt fram. De testade och fann vägen.

Way

Vi hittade till slut vart vi skulle men det var inte särskilt lätt och med inte ett enda spanskt ord, förutom "Una pizza por favor" som M envisades med att säga som svar på allt, i bagaget så gjorde det inte saken lättare precis.

Easy

Inga kommentarer: